22 maaliskuuta 2006

Elämää laukun löytymisen jälkeen - ja vähän ennenkin

Mitä muuta Riikassa on tapahtunut kuin metsästetty kadonnutta laukkua?

Kuten aiemmin kirjoitin, kameran välijohto on siis kotona eli kuvia tulee tänne vasta perjantaina, kun olen taas kotona. Kävellessäni töihin aamuisin olen ajatellut, että on surku kun en ole täällä kuin arkipäivinä. Valokuvausmahdollisuudet ovat aivan mielettömät. Vanha kaupunki on kaunis, ja taloissa on niin paljon yksityiskohtia, että ihan hävettää kävellä ohi. Ehkä huomenna aamulla voisi herätä vähän aikaisemmin vain kuvaamaan.

Asuntoni on aivan oopperatalon vieressä. Parin korttelin päässä on myös pari ostoskeskusta. Toinen on Stockmann ja toinen on Origon. Stockmannin kanssa samassa kortelissa ovat myös Seppälä ja Forum Finnkino. Eilen illalla kävin kiertelemässä näissä kahdessa ostoskeskuksessa (täällä kaupat ovat auki arkisin klo 22 saakka). Stockmannilla kiertely oli hauskaa. Hintalappua kun katsoo kauempaa, voi hyvin kuvitella olevansa Helsingissä. Mutta kun menee lähemmäksi, ei ymmärrä teksteistä hinnan ympärillä mitään.

Tulevat jääkiekon MM-kisat näkyvät täällä Riikan katukuvassa jo hieman. Keskustan horisonttia hallitseva suuri hotelli, joka on aivan toimiston vieressä, on laajentamassa kovaa vauhtia saadakseen riittävät tilat kisaturisteille. Muutenkin olen antanut itseni ymmärtää, että Riikassa on pulaa hotellihuoneista.

Olen tavannut täällä toimistolla virolaisen vanhan naisen. Hän on asunut Riikassa jo yli 30 vuotta, mutta meidän keskutelumme on silti ymmärrettävää. Minä puhun Suomea ja hän Viroa, ja me ymmärrämme toisiamme suhteellisen hyvin. Virossa tarkastaminen voi olla hauskaa. Valitettavasti tänä vuonna en ole menossa sinne.

Ruuasta on tullut kirjoitettua joka paikasta, eli tehdään se nyt Riikankin osalta. Ruoka on maittannut. Ravintolat, joissa on tullut syötyä, ovat kaikki olleet ihan hyviä. Ruoka on jossain Keski-Euroopan ja Suomen välillä, noin niinkuin tyylillisesti. Varmaan myös ripaus venäläisyyttä löytyy. Ravintolat, joissa olemme käyneet, ovat erilaisia kuin mitä Suomesta löytyy mitä tulee palveluun ja ruuan tarjoamiseen. Ravintola on kuin seisovapöytä, mutta maksat siitä mitä otat. Hinnat ovat silti kohtuullisa. Tai siis halpoja, jos ajattelee näin suomalaisen näkövinkkelistä. Yhden ihmisen illallinen salaatteineen ja jälkiruokineen maksaa siinä 5 € tai vähemmän. Ainakin Norjan hintojen jälkeen se tuntuu halvalta.

Ei kommentteja: