08 maaliskuuta 2006

Kelpuutamme vain Norjalaisia luottokortteja

Minulla on MasterCard, ihan tavallinen Suomesta hankittu MasterCard. Ai että mitäkö ihmeellistä siinä on? No ei sinänsä mitään, mutta neuvoksi teille, kun matkustatte Norjaan: älkää olettako, että Visa tai MasterCard kelpaavat missään kaupassa tai huoltoasemalla. Ne voivat kelvata, mutta toinenkin vaihtoehto on olemassa.

Minulla on tapana vaihtaa matkoilleni niin vähän käteistä kuin mahdollista. Ei ole kivaa kulkea lompakko pullollaan ympäriinsä. Siis tämä pätee erityisesti ns. länsimaissa. Muualla joutuu välillä vaihtamaan vähän normaalia enemmän rahaa.

Normaalin tapani mukaan en siis vaihtanut kovinkaan suurta summaa kruunuja. Täällä huomasin kuitenkin, ettei luottokorttini kelpaa missään muualla kuin hotellissa maksuvälineenä. Käteistä on siis ollut pakko käyttää joihinkin ostoksin ja bussimatkoihin. Tänään totesin, että minun on pakko nostaa rahaa automaatista, jotta pääsen täältä lentokentälle huomenaamuna. On todella turhauttava nostaa käteistä, kun on tottunut maksamaan korteilla.

Tästä korttihämmästyksestä tuli mieleeni, että kun olimme häämatkalla menossa Tanskan halki autolla, törmäsin siellä myös vastaavanlaiseen tapaukseen. Kylmäaseman kyltissä oli kyllä Visan logo, mutta kun yritin maksaa omallani, se ei kelvannut. Huomasinkin pienen paperilapun automaatissa, jossa sanottin jotakin tähän suuntaan: "Vain Tanskassa myönnetyt luottokortit kelpaavat".

Mitä hyötyä on kansainvälisesti tunnustettujen korttien logoista kauppojen ovissa, jos joissakin maissa se tarkoittaa, että voit kyllä maksaa meillä tietyillä tuon brändin alla kulkevista korteista, mutta et välttämättä sillä, jonka omistat. Onneksi nämä maat taitavat olla poikkeuksia.

Ei kommentteja: